Gaat 5g straks uw gastwifi vervangen?

3 februari 2020
Ga terug
5g versus gastwifi

Het toekomstige 5g-netwerk biedt toegang tot internet met snelheden die vergelijkbaar zijn met wifi. Betekent dit het einde van (gast)wifi?

 

Wat is 5g?

5g is een verzamelnaam voor de vijfde generatie draadloze technieken met hoge datasnelheden. De frequentieruimte voor bedrijfs- en consumententoepassingen met hoge snelheden (3,5 GHz-band) zal in Nederland naar verwachting in 2022 beschikbaar komen voor 5g-aanbieders. Datasnelheden zullen vergelijkbaar zijn met die van de huidige wifi-netwerken. Dus je zou zeggen dat (gast)wifi dan niet meer nodig is.

Eerst iets over wifi

Wifi zit in de zogenaamde vrije frequentieruimte. Dit betekent dat organisaties het zonder vergunning kunnen aanbieden, in eigen beheer. Van oudsher is wifi geoptimaliseerd voor binnenruimten, met hoge datasnelheden voor een groot aantal gelijktijdige gebruikers. Daardoor is het bij uitstek geschikt voor het bieden van indoordekking, tegen relatief lage kosten per m2. Vrijwel elke organisatie heeft dan ook een wifi-netwerk. Primair voor eigen medewerkers. Gasten kunnen er bijna altijd op via een gescheiden netwerk. Dit vergt een klein investering en het draagt bij aan de gastvrijheid omdat het zorgt voor een snelle en betrouwbare verbinding met het internet.

Wifi versus 5g

Wat gebeurt er als 5g komt? Gaat u uw wifi uitzetten voor uw bezoekers en voor (tijdelijke) medewerkers of inhuur die u verbinding met internet wilt geven? Moeten deze mensen voortaan hun device met een eigen 5g abonnement gebruiken om toegang tot internet te krijgen?

De meeste wifi-gastnetwerken zijn inpandig. Om ze te uit te kunnen faseren moet het 5g-signaal van buiten naar binnen worden gebracht. Het 5g-netwerk maakt echter gebruik van een hoge frequentie waardoor muren en ramen het signaal tegenhouden. Om binnen gebouwen toch een goede 5g-dekking te bieden, zijn extra indoorantennes nodig. Dit vergt een aanzienlijke investering en de bijbehorende beheerkosten. De kosten voor 5g-indoordekking zullen, zeker in het begin, waarschijnlijk hoger zijn dan voor wifi. Om 5g antennes intern te kunnen ophangen is er ook een overeenkomst met een telecom-operator nodig. Voordeel is wel dat er geen internetverbinding voor uw gasten meer nodig is.

Wifi heeft een aantal specifieke kenmerken die het onderscheiden van 5g. Zo zit het standaard in alle apparaten (tablet, smartphone, laptop), ook als ze al wat ouder zijn (backwards compatible). Op een indoornetwerk met 5g, werken alleen de nieuwere apparaten. Verder is wifi gratis voor de gebruiker. Die hoeft geen eigen abonnement af te sluiten bij een 5g-operator. Een wifi-netwerk kan in eigen beheer worden opgezet. Dit vermindert de afhankelijkheid van leveranciers. En tenslotte, de investering in een wifi-netwerk zal relatief laag zijn; het is een bewezen technologie die aangeboden wordt in een zeer concurrerende markt.

Uiteindelijk toch 5g?

In onze visie groeien wifi en 4/5g steeds meer naar elkaar toe. Wifi zal inpanding de belangrijkste manier blijven om toegang tot internet te krijgen terwijl 4G/5g in de buitenruimte het meest gebruikt gaat worden. Smartphones kunnen straks eenvoudig roamen tussen de beide netwerken. Dit zien we nu al bij eduroam, govroam en publicroam. Gebruikers met een account voor deze roamingdiensten switchen automatische tussen wifi en 4/5g. Een gebruiker merkt niet eens wanneer zijn apparaat overschakelt. Dergelijke vormen van automatische wifi-roaming zien we terugkomen in verschillende nieuwe draadloze architecturen, waaronder Hotspot 2.0/Passpoint. Kortom, er is straks geen dringende reden om binnen gebouwen over te gaan op 5g.

Conclusie

Als het gaat om indoordekking is de overstap naar 5g met veel onzekerheden omgeven. Wifi lijkt zeker in gebouwen en voor tablets en laptops de manier te blijven om toegang tot internet te krijgen. Buiten, is de verwachting, zal de voorkeur richting 4G/5g gaan. Overigens kunnen die twee ook prima naast elkaar bestaan.